Via Valahia

VIA VALAHIA – TARA LOVISTEI

Ce este Via Valahia.

Via Valahia este un traseu cultural turistic, o calatorie in timp, in esenta neamului romanesc imaginat, gandit si executat de Asociatia Montana Vidraru incepand cu anul 2020.

Dincolo de bucuria si fascinatia de a explora si cunoaste locurile prin care trece, Via Valahia are drept scop punerea in valoare, in mod inedit, a  istoriei si reperelor culturale ce ne definesc ca popor.

Via Valahia,  ca si traseu de drumetie, este conceput pentru a fi parcurs  impreuna cu familia  si prietenii, pe jos sau cu bicicleta, prin locuri uimitoare, incarcate de istorie si istorii, care va vor purta spre experiente memorabile.

Via Valahia, ca si traseu cultural, leaga obiective istorice si culturale, unele vechi de 2000 ani sau chiar mai vechi, iar altele  de ”doar”  de cateva sute sau zeci de ani.

Via Valahia , ca si traseu istoric, porneste din Vama de la Genune, vechiul nume al localitatii Caineni de pe vremea lui Mircea cel Batran,  traverseaza Tara Lovistei urmand Calea Mare , drum roman din Tara Lovistei,  pentru ca apoi trecand Culmea Clocotici sa ajunga in Salatrucu.

De la Salatrucu, Via Valahia ajunge la Ceteatea lui Vlad Tepes de la Poienari Arefu, continua spre Corbeni, Bradet, Nucsoara pentru a ajunge la cea mai veche biserica rupestra din Romania –  Corbi de Piatra. De la Corbi, Via Valahia ajunge la Campulung Muscel, prima capitala a Valahiei .

Din Campulung Muscel, Via Valahia se va indrepta spre Namaiesti si Mateias pentru ca mai apoi sa coboare pe Valea Dambovitei la Cetateni pentru a ajunge in final la Targoviste.

Via Valahia va avea aproximativ 150 km , de la Caineni Valcea pana la Targoviste, si va putea fi parcursa, in totalitate sau partial, la pas sau cu bicicleta, in functie de decizia fiecarui calator.

In afara de informatiile istorice si culturale , vor fi furnizate si informatii despre posibilitati de cazare, masa sau alte informatii specifice fiecarei zone ce este strabatura de Via Valahia.

Va invitam sa descoperiti si sa cunoasteti frumusetea si istoria acestor locuri !