Crucea memorială a generalului David Praporgescu – Caineni Mici

Tara Lovistei si in special comuna Caineni, fiind asezata în imediata apropiere a graniţei României cu Austro-Ungaria, a avut o mare importanţă strategică, fiind teatrul unor lupte sângeroase, mai ales la începutul primului război mondial.

Datorită aşezării ei în nordul judeţului Vâlcea, la graniţa cu Austro-Ungaria, şi existenţei pe teritoriul ei a unor importante căi de comunicaţie (şoseaua şi calea ferată Râmnicu-Vâlcea – Sibiu), comuna Câineni s-a situat încă de la începutul Primului Razboi Mondial în centrul acţiunilor militare ale armatei române ce aveau ca obiectiv primar apărarea ţării de invazia germano-austro-ungară, luandu-se măsuri în vederea apărării Defileului Oltului în sectorul Turnu Roşu – Câineni.

La mijlocul lunii septembrie, în zona de operaţiuni a armatei române de pe teritoriul comunei Câineni, soseşte generalul David Praporgescu, trimis fiind ca să ajute la redeschiderea liniei de comunicaţie a trupelor din nordul Munţilor Făgăraş şi ai Lotrului.

La comanda Detaşamentului “Lotru”, generalul Praporgescu avea misiunea de a respinge forţele inamice care se aflau deja in Defileul Oltului.

Pe 18 septembrie, generalul Praporgescu este numit comandant al Corpului I Armată, misiunea acestuia fiind de a o opri trecerea trupelor germane peste frontiera, in tara.

In luptele  care s-au dat în cursul lunii septembrie 1916 pe teritoriul comunei Câineni, trupele române au fost sprijinite de către locuitorii comunei Câineni fie prin trecerea trupelor la adăpost de gloanţele inamicului, prin locuri ferite, încartiruirea trupelor pe timp de noapte în casele din sate şi în stânile din golurile alpine. Trupele române au fost ajutate să treacă pe un drum rămas necunoscut inamicului german, drum amenajat de localnici şi care pornea din apropierea gării Râu Vadului spre Pleaşă, de unde cobora apoi peste văi spre şoseaua Grebleşti – Boişoara – Titeşti – Perişani – Sălătruc – Curtea de Argeş, vechiul drum numit Calea Mare. Această cale, deşi mai dificilă, ocolea partea de sud a trecătorii Turnu Roşu, oferind trupelor române posibilitatea de a se retrage peste munţi, la Curtea de Argeş.

In data de 22 septembrie 196, in urma unui atac, trupele germane castiga teren iar la 23 septembrie 1916, generalul Praporgescu ordonă Diviziei 23 să întărească dispozitivul din muntele Pleaşa, iar la 27 septembrie 1916, dădu ordin să se pregătească două poziţii de rezistenţă, una pe muntele Coti iar a doua pe muntele Magura.

Într-un ordin de zi din 25 septembrie 1916, generalul Praporgescu preciza: “În urma luptelor de peste 40 de zile,   Corpul I Armată se găseşte pe hotarele ţării, faţă în faţă cu vrăjmaşul secular. Acum datoria sfântă a fiecăruia este să stea neclintit la postul său. … Nimeni nu mai are dreptul să dea un pas înapoi, nimănui nu-i mai este îngăduit să şovăiască, ci agăţându-se cu îndârjire de munţii care ne-au ajutat şi ferit întodeauna, să învingem sau să murim cu glorie pentru Patrie”.

La 29 septembrie 1916 generalul Praporgescu soseşte în Grebleşti, repartizează trupele aflate în zonă şi stă de vorbă cu ofiţerii şi soldaţii. A doua zi hotărăşte să urce personal pe aliniamentul trupelor române din Munţii Coţi.

La ora 13°°, aproape de izvorul Văii Câinenilor, un obuz german este tras de pe munte iar câţiva ofiţeri îi strigară generalului: “La pământ, domnule general!”, dar generalul a ramas în picioare. După ce obuzul s-a spart, generalul a mai apucat să întrebe: “E cineva rănit?”, şi în clipa următoare sângele i-a izbucnit pe nas şi pe gură. A fost grav rănit alături de alţi 5 ofiţeri. Alti 70 de soldaţi şi ofiţeri au scapt cu răni uşoare. De pe targa pe care a fost intins, generalul s-a adresat ofiţerilor şi soldaţilor, spunându-le: «Nu slăbiţi credinţa, a noastră e izbânda!»”. A murit in cursul aceleiasi zi.

Pentru a nu-i uita pe cei care au murit pentru a se implini visul Romaniei Mari, in fiecare sat din Tara Lovistei, sunt ridicate momunente comemorative ale miilor de romani, cunoscuti si necunoscuti, ce si-au dat viata pentru acest ideal.

Proiect realizat de

cu sprijinul
Consiliului Județean Vâlcea